Minden kiskerttulajdonos tudja, hogy a tavaszi rendrakás sok növényi hulladékkal jár. Annak megsemmisítésére elsősorban a komposztálást javasolják, de bizonyos körülmények között megengedett a nyesedék elégetése. Aki külterületen égetne, annak az illetékes Katasztrófavédelmi Kirendeltségtől kell engedélyt kérnie, két időpont megjelölésével, valamint 3000 Ft. értékű illetékbélyeggel. Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi, ekkor is csak a rendeletben meghatározott időpontokban és feltételek mellett.

Vegyes képet mutatnak a vasi városok szabályai, de az biztos, hogy erős szélben értelemszerűen kerülni kell a tűzgyújtást. Az is általános kikötés, hogy felügyelni kell a meggyújtott halmot, nem lehet magára hagyni, nehogy nem várt tüzet okozzon.

Tűzgyújtási tilalom esetén a szabadtéri égetés tilos!

SZOMBATHELYEN a közgyűlés 2012-ben rendelkezett a kerti hulladék égetésének szabályzásáról, azóta is ez a rendelet érvényes. Évente kétszer lehet égetni: tavasszal február 15-e és április 30-a között, ősszel október 1-je és november 30-a között lehet égetéssel megszabadulni a felhalmozódott növényi hulladéktól. Ekkor hétfőtől szombatig 9 és 19 óra között, vasárnap és ünnepnapokon tilos.

(Forrás: vaol.hu)